Javaslatok a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiához

dejavu

Magyarországi civil szervezetek – a romákkal és romákért tevékenykedő roma és nem roma civilek – együttműködésében elkészült egy a magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával kapcsolatos civil szakmai észrevételeket tartalmazó dokumentum a Stratégia szakmai értékelésében és továbbfejlesztésében közreműködő európai és hazai szereplők számára.

 

 

A dokumentum magyar nyelven elérhető itt: http://www.amnesty.hu/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=88

 

Az észrevételek célja, hogy növeljék a 10 éves stratégia szakmai elfogadottságát, és segítsék annak hatékonyabb, kormányokon is átívelő megvalósulását. A dokumentum az emberi jogok, oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, kultúra területén, valamint a roma nők esélyegyenlősége, az érintettek részvétele szempontjából fogalmaz meg szakmai véleményt. Külön fejezet foglalkozik továbbá a megvalósítás elsődleges forrásának szánt EU-s források elosztásának problémáival.

 

A munkát a Partners Hungary Alapítvány kezdeményezte az Open Society Foundations támogatásával. A dokumentumot a Roma Integráció Évtizede Titkársága megküldte többek között az Európai Bizottság érintett szervezeteinek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának és az Országos Roma Önkormányzatnak.

 

Az észrevételeket február 21-én megvitatták az Európai Bizottság által kezdeményezett civil konzultáció résztvevői, majd március 6-án az összeállításban résztvevő szervezetek bemutatták a magyar kormány és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviselőinek is a Bizottság által szervezett „Az EU alapok szerepe a roma integráció elősegítésében" című plenáris ülésen.

 

Az együttműködő szervezetek célja, hogy a stratégia megvalósításának tíz éve alatt fenntartsák, illetve tovább szélesítsék ennek a civil csoportnak az együttműködését, ezen keresztül figyelemmel kísérjék a stratégia megvalósulását, és rendszeres visszajelzést adjanak erről az Európai Bizottságnak, és a mindenkori magyar kormánynak.

 

Az elemzést készítő szervezetek, és a területek, melynek kidolgozásában részt vettek:

Amnesty International Magyarország (emberi jogok)

Autonómia Alapítvány (foglalkoztatás, lakhatás, EUs fejlesztési források)

Habitat for Humanity Magyarország (lakhatás)

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (roma nők esélyegyenlősége)

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (emberi jogok)

Polgár Alapítvány (foglalkoztatás)

Romano Instituto (kultúra)

Romaversitas (oktatás)

Társaság a Szabadságjogokért (emberi jogok)

Városkutatás Kft. (lakhatás)

 

Támogató szervezet:

RomNet-Média Alapítvány

 

Koordináló szervezetek:

Partners Hungary Alapítvány

Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvány