Felemelkedés közös erővel

poor

A jóléti államok értékelésében, feladatuk újraértelmezésében már a gazdasági válság előtt is elmozdulások következtek be. Ennek az új paradigmának egyik megjelenése az OECD által megfogalmazott aktív szociálpolitika koncepciója, amely a prevencióra, és azokra a jövőbe történő beruházásra helyezi a hangsúlyt, amely alkalmassá teszik az állampolgárt a változó körülményekhez történő alkalmazkodásra.

 

Az aktív jóléti állam koncepciója a minél magasabb munkaerő-piaci részvételre épít, legfontosabb eszközei az aktivációs politikák, az élethosszig tartó tanulás politikája és törekszik a jóléti transzferek negatív ösztönző hatásának csökkentésére.

 

A fejlődő országok kontextusában alkalmazott feltételes készpénz-transzfer (FKT) programok (pl. Mexikóban a Progresa, Brazíliában a Bolsa Escola programok) sikere arra intette az elemzőket és a politikai döntéshozókat, hogy érdemes megvizsgálni, felvehetők-e ezek az eszközök az aktív szociálpolitika eszköztárába. Ezek a társadalompolitikai eszközök a motivációk megváltoztatásával kívánnak tartósan segíteni a szegény háztartásokon.

 

A támogatások lényege, hogy anyagilag ösztönzik a háztartásokat valamilyen állami szolgáltatás (pl. iskola, egészségügyi ellátás, munkaerő-piaci ellátások) igénybe vételére.

A Tárki 2010 májusában a Miniszterelnöki Hivatal megrendelésére készített „Aktív szociálpolitikai eszközök, feltételekhez kötött készpénztranszferek a világban és Magyarországon" (Tárki 2010) című tanulmányában bemutatta az ilyen típusú programok hatásmechanizmusát és alkalmazásának feltételeit, áttekintette az oktatás (humántőke

beruházás) terén a fejlődő és a fejlett országokban bevezetett programok tapasztalatait.

 

Ez a projekt ezen tanulmányra alapozva kíván továbblépni, és megvizsgálni, hogy Magyarországon a tartós munkanélküliség és mélyszegénység problémakörében alkalmazhatók-e FKT programok.

 

A Haza és Haladás Alapítvány felkérte a Társadalomkutatási Intézet Zrt. (Tárki) és a Budapest Intézet (BI) konzorciumát, hogy készítsenek elemzést arról, hogy Magyarországon a tartós munkanélküliség és mélyszegénység problémakörében alkalmazhatók-e FKT programok, és ha igen, akkor ennek implementálása milyen intézményi és pénzügyi feltételekkel képzelhető el.

 

A tanulmány itt érhető el

A tanulmányhoz kapcsolódó konferencia programja