Teszt

KEP logok magas

Kommunikációs önvédelem és méltóságon alapuló közösségek: 

tréningsorozat és hálózatépítés a kiközösítés veszélyének kitett fiataloknak, pedagógusoknak és szemtanúknak

 
A projekt célja, hogy egyfajta kommunikációs önvédelmet oktasson az előítéletek célkeresztjébe kerülő 14-22 éves roma fiataloknak, pedagógusokat és a fiatalokkal kapcsolatba kerülő segítő szakembereket készítsen fel ilyen konfliktusok kezelésére, hálózatot építsen a tréningeken és workshopokon részt vett szereplők között, a módszer továbbterjesztését célzó disszeminációs és fejlesztő találkozókat szervezzen (más csoportokba tartozó fiatalok védelme kapcsán is). Ennek érdekében a következő időszakban országszerte hét helyszínen tartunk majd tréningeket, négy helyszínen pedig
pedagógus találkozókat.
 
A pedagógusok gyakran eszköztelenek a kirekesztést célzó konfliktusok kezelésében, a támadások áldozatai pedig a legtöbbször behódolással vagy az előítéleteket megerősítő agresszióval válaszolnak. A program elsősorban a roma fiatalokra koncentrál, de e fiatalok iskolai és egyéb közösségei révén szélesebb körben hat, és hozzájárul az összetartóbb és befogadó ifjúsági közösségek létrejöttéhez. Továbbfejlesztve és más csoportokra finomhangolva alkalmas lehet más érzékeny csoportok védelmének előmozdítására is.
 
Az eddig mintegy 300 fiatallal tesztelt módszertan az erőszakmentes kommunikáción alapul és három tudás: a drámapedagógiai, a kommunikációs és a nyelvészeti megközelítések keresztmetszetét adja. Azt célozza, hogy e konfliktusokban olyan megoldásokat találjunk, amelyek eredményeképp a megtámadottak elégtételt kapjanak, az események tanúi, a bystanderek a megtámadott mellé állnak, a pedagógus/szakember csillapítani tudja a konfliktusokat, a támadó pedig megérti a kapott válaszok révén, hogy megnyilvánulása miért volt bántó.
 
A projekt átfogó célja, hogy a méltóság, az egyenlőség, az igazságosságosság alapvető értékeit mozdítsa elő. A projekt támogatója a Közös Értékeink Program, ami az Európai Unió “Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” (CERV) programjának keretében valósul meg, és amelyről a www.kozosertekeink.hu oldalon lehet bővebben tájékozódni.