Holokauszt Emléknap – harc az intolerancia és rasszizmus ellen

Írta:  Szijártó Livia

 

cl exhibition image

1,5 millió gyermek vesztette életét a náci rezsim zsidóüldözései során. 2012. január 27-én az ENSZ a Holokauszt áldozatairól emlékezett meg. A szervezet fontosnak tartja felhívni a figyelmet az intolerancia és a rasszizmus elleni küzdelemre, és a gyermekek élethez való jogának biztosítására, világszerte.

„Soha nem fogjuk megtudni, hogy mi lett volna ezekből a gyermekekből, ha túlélik a szörnyűségeket, a túlélők pedig túlságosan sebezhetőek ahhoz, hogy elmeséljék az életüket.” – nyilatkozta Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára a 7. Holokauszt Emléknap alkalmából. „Lehetőséget kell adnunk, hogy a túlélők elmondhassák a történetüket.” Az Egyesület Nemzeteknek pedig elő kell segítenie a holokauszt egyetemes tanulságának terjesztését: minden egyes nap és minden egyes helyen segítenünk kell a gyermekeket, hogy jogaikat érvényesíthessék és megvalósíthassák álmaikat.

 

„Ma, amikor a holokauszt áldozatairól emlékezünk meg – akár fiatalokról, akár idősekről -, felhívom minden nemzet figyelmét arra, hogy kötelességünk megvédeni a legveszélyeztetettebb embereket, rassztól, színtől, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül.” – zárta szavait Ban Ki-moon.

A megemlékezés részét képezte egy egyhetes eseménysorozatnak, „A gyerekek és a holokauszt”, ami filmvetítéseken, kiállításokon és beszélgetéseken keresztül mutatta be a túlélők történeteit. Kiyo Akasaka, a program szervezője szerint a rendezvény egyrészről megemlékezik a gyermekáldozatokról, másrészről bemutatja az ENSZ gyermekjogi munkáját.

 

A holokauszt arra emlékezteti az embereket, hogy még mindig létezik a világban intolerancia és diszkrimináció, hogy milyen ereje van a rasszizmus miatt kialakult gyűlöletnek, és hogy milyen fontos időben felismerni a negatív előjeleket, elkerülni egy újabb nagy mértékű tragédiát. Tanulnunk kell a múltból, a mai fiataloknak látniuk kell a történelmi események jelentőségét, meg kell érteniük, hogy milyen hatással vannak az általuk kimondott szavak és gondolatok azokra, akik különböznek tőlük. A gyűlölködő szavak gyűlölködő tettekbe torkolhatnak, és a következmények beláthatatlanok. A gyerekeknek és fiataloknak ismerniük kell a Holokauszt áldozatainak történetét, beleértve a múlt borzalmas hibáit, hogy később képesek legyenek küzdeni a gyűlölet és a rasszizmus ellen.

 

genf2012 2A genfi Nemzetek Palotájában tartott emlékünnepélyen Karl Lutz svájci konzulra emlékeztek a résztvevők a holokauszt napja alkalmából, aki Budapesten mentette zsidók ezreit, és akit ezért nemhogy megdícsértek, kitüntettek volna, hazájában szemrehányást kellett elszenvednie „hatásköri túllépés” miatt. Súlyos depresszióval küzködött, évekkel halála után ismerte csak el Svájc az embermentésben véghezvitt hősiességét, és az emléknap alkalmából kiállítássorozatot szerveztek az emlékére. Lánya, a magyar származású Ágnes Hirschi beszélt az ünnepségen nevelőapja fantasztikus tetteiről, és szerénységéről, ahogyan minderről soha nem beszélt a későbbiekben. A Carl Lutz Alapítvány Budapesten a Vadász utca 25.-ben nyitott emlékszobát, abban a házban, ahol a konzul embermentő munkáját végezte.