„Mindenkinek becsengettek!” program

 

dscf2375

A „Mindenkinek becsengettek!” program elsődleges célja elérni, hogy a fogyatékkal élő vagy sajátos nevelést igénylő (SNI) gyermekek, többségi gyermekek között tanulhassanak és nőhessenek fel országszerte. Ez kölcsönösen hasznos, mivel a többségi gyermekek már kiskorukban megtanulják elfogadni és mindenben támogatni fogyatékkal élő társaikat. A fogyatékkal élő gyermekek pedig gyorsabban, hatékonyabban tudnak fejlődni és felzárkózni, amit önzetlen szeretettel hálálnak meg.

 

 

A program célja:

A fogyatékkal élők elfogadásának segítése, társadalmi beilleszkedésük könnyebbé tétele. Egyúttal lehetőség biztosítása a város iskoláinak, óvodáinak tapasztalatszerzésre, módszereik tesztelésére. Valamint lehetőséget adunk többségi iskolákban tanuló gyerekek toleranciaképességének fejlesztésére.

 

A program menete:

Középsúlyos szellemi fogyatékkal élő gyerekeket viszünk be iskolai közösségekbe heti 1-2 alkalommal 7-8 héten át. Az együtt eltöltött idő alatt valamilyen közös produktumot hoznak létre a gyerekek (tánc, műsor, rajz, egyéb alkotás…), amelyet májusban a Down Egyesület által szervezett rendezvényen bemutathatnak, kiállíthatnak. A gyerekeket gyógypedagógus kíséri az előre egyeztetett időpontokban az iskolákba és természetesen a foglalkozások alatt is jelen van. 

 

 

 

DOWN Egyesület, a "Mindenkinek becsengettek!" program életre hívója


A DOWN Egyesületet 1998-ban alakították meg szüleink, az értelmi sérült gyermekek képzése, készségfejlesztése, integrációja és érdekképviselete céljából. Az egyesület tagjai és munkatársai azért dolgoznak, hogy hasonló jövőt valósíthassanak meg nekünk, mint amelyet születésünk előtt elképzelhetőnek tartottak volna. Olyan közeg megteremtésén fáradoznak, ahol kellő figyelmet kapunk, szeretnek, és elfogadnak bennünket. Fejlődhetünk, kibontakoztathatjuk kreativitásunkat, az alkotás segítségével könnyebben kifejezhetjük érzéseinket. A tevékenységi területükön szinte egyetlen szervezetként tevékenykednek nemcsak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hanem a régióban is. Ismeretterjesztést, időszakos programokat, fejlesztő foglalkozások végzését, szülő klubot – tudomásuk szerint – más hasonló szervezet nem végez.

 

A DOWN Egyesület megalakulása óta nagy súlyt fektet a Down-szindrómás és egyéb értelmi fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok képességeinek fejlesztésére. Fontosnak tartják a tájékoztatást, az információk megosztását, olyan szülőkkel, akiknek hozzánk hasonló, Down-szindrómás gyermekük született, és bárki mással, aki érdeklődést mutat a kicsit másképpen működő, de azért sok vidám történéstől gazdag világunk iránt. A DOWN Egyesület honlapja:www.downegyesulet.hu

 

A program 2011-es beszámolója