Nemzeti gyermek- és ifjúságbiztonsági akcióterv

OGYEIHasonlóan a legtöbb európai országhoz, egyéves életkor fölött Magyarországon is a külsô halálokok következtében vész el a legtöbb gyermek és
fiatal élet. Több gyermek és ifjú hal meg balesetek következtében, mint együttvéve az összes betegség miatt. Hazánkban a 0-24 éves  korosztályból véletlen balesetek miatt évente több mint 300 fiatalt veszítünk el, és mintegy 24 ezren kerülnek kórházba hasonló okok miatt.

A balesetek gyakran hosszantartó egészségügyi ellátást, rehabilitációt tesznek szükségessé, és maradandó egészségkárosodást, életminôség romlást és munkaképesség csökkenést okoznak. A következmények nemcsak az egyén, hanem az egész család jövôjét befolyásolják, és a társadalom számára is komoly terhet jelentenek.


A balesetek nem azonos mértékben veszélyeztetnek minden gyermeket és fiatalt. Az 1-4 éves kisdedek és serdülôkorúak, a fiúk, a fokozott kockázatvállaló magatartással jellemezhetô fiatalok, a szegénységben élôk baleseti kockázata nagyobb.

 

A magas halálozási arány, a súlyos sérüléses balesetek hosszú távú következményei a nemzetközi szervezetek figyelmét is a balesetek megelôzésére irányították. Számos kutatás és nemzetközi tapasztalat igazolja, hogy van mód a súlyos sérüléssel járó balesetek számának jelentôs csökkentésére és következményeik enyhítésére. Ezért az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Unió, az Európai Környezetvédelmi és Egészségügyi Miniszterek Konferenciája évek óta szorgalmazza, hogy az európai országok készítsenek az ország helyzetének elemzésére épülô nemzeti cselekvési tervet a gyermek- és ifjúkori balesetek megelôzésére.

 

A „Nemzeti gyermek- és ifjúságbiztonsági akcióterv” a téma legkülönbözôbb területein dolgozó hazai szakemberek együttmûködésének eredménye. A dokumentum a 0-24 éves korosztály véletlen baleseteinek megelôzését szolgálja. Tíz éves idôtartamra (2010-2019) fogalmazza meg céljainkat, valamint meghatározza az elsô 3 év (2010-2012) feladatait, illetve az eredmények mérésének módját. 

 

Az akcióterv a közlekedésbiztonságra, az otthonok és a gyermekintézmények biztonságára, a biztonságos játékra, szabadidôtöltésre és sportolásra, valamint a baleset-megelôzés hazai tevékenységeinek összehangolására, követésére és elemzésére összepontosít. Összhangban áll a Népegészségügyi Program, a Nemzeti Csecsemô- és Gyermekegészségügyi Program, a Nemzeti Baleset-megelôzési Stratégia, a Közúti  Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2008-2010 célkitûzéseivel, és megvalósulása segíti e programok céljainak elérését is.

 

A jelentés teljes szövege itt érhető el.